1. SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

1. SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından, “Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi” gerçekleştirildi. Yoğun katılım ile yapılan zirvenin açılışında konuşan KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın Türk sanayisine öncülük eden şehirlerin başında geldiğinin altını çizerek, yeşil dönüşümde de öncü şehirler arasında olacaklarını vurguladı.

KSO Konferans Salonunda, sanayicilerin ve iş yeri temsilcilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen zirvede, Avrupa Yeşil Mutabakatı, yeşil dönüşüm sürecinin sanayiye etkileri, karbon nötr gibi konular ele alındı. Konya Sanayi Odası’nın yeşil dönüşüm süreci ile ilgili yaptığı çalışmaların da anlatıldığı zirvede, aynı zamanda il dışından gelen alanında uzman panelistler Konyalı sanayicilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiği ile ilgili bilgiler verdi.

Yeni başarı hikayeleri için yeşil dönüşüme uyum şart

Zirvenin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın Türkiye’nin önemli sanayi üretim merkezlerinden biri olduğunu, birçok sektörde başarılı hikayeler yazıldığını söyledi. Yeni başarı hikayeleri yazmak için yeşil dönüşüm sürecine intibak edilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Büyükeğen, Avrupa Birliği ülkelerinin Konya ihracatında kritik yer edindiğini belirterek, yeşil dönüşüm sürecine hazırlanmanın Konya sanayisi için önemli olduğunun altını çizdi.

Büyükeğen, “Avrupa, Yeşil Mutabakat ile 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. Burada sanayicilerimiz için hayati öneme sahip olan konu; ağır vergi yüklerine maruz kalmamaları için işletmelerindeki karbon salınımlarını azaltmak, hatta mümkünse karbon nötr hale getirmek. Bu konu, hem Konya sanayimiz hem de Türk sanayisi için çok önemli.  Çünkü Avrupa Birliği, Konya’mızın en önemli ticari partnerleri arasında yer alıyor.  Geçtiğimiz yıl 3.2 milyar doların üzerindeki toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 30’unu Avrupa Birliği ülkelerine yaptık. Dolayısıyla ihracatımızın, ticaretimizin kesintiye uğramaması için işletmelerimizi bu sürece hazırlamak hepimiz için çok değerli” diye konuştu.

KSO, kendi enerjisini üretiyor

Konya Sanayi Odası’nın hizmet binasında tükettiği elektriği, güneş enerjisi santrali ile karşıladığını ve bu kapsamda yıllık 22 ton karbon salınımının önüne geçildiğini de aktaran Büyükeğen, “Odamızın bahçesinde kurulu 40 KW gücündeki güneş enerjisi santrali ile, kendi elektrik enerjimizi üreterek, her yıl yaklaşık 22 ton karbon salınımının önüne geçiyoruz. Ayrıca, dijital sistemler sayesinde ise, ofislerimizde kağıt kullanımı minimize indirmiş durumdayız” şeklinde konuştu.  

İki farklı oturum gerçekleştirildi, iyi uygulama örneği anlatıldı

Başkan Büyükeğen’in konuşmasının ardından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Saygın Baban’ın moderatörlüğünü yaptığı “Yeşil Mutabakat, Sınırda Karbon Düzenlemesi ve Sanayiye Etkisi” konulu ilk oturuma geçildi. Burada, İklim Değişikliği Başkanlığı Karbon Fiyatlandırma Daire Başkanı Eyüp Kaan Moralı, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakat Daire Başkanı Gülizar Yavaş, TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün sunumlarını gerçekleştirdi.

İklim Değişikliği Başkanlığı Karbon Fiyatlandırma Daire Başkanı Eyüp Kaan Moralı, sınırda karbon düzenlemesi ve karbon fiyatlandırma ilişkisine değinerek, AB’ye ithal edilen ürünlerdeki sera gazı emisyonlarının esas aldığını, tesis bazlı değil ürün bazlı izleme ve hesaplama gerektirdiğini söyledi. Moralı, her bir karbon emisyonuna karşılık SKDM sertifikası satın alınacağını belirtti.

Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakat Daire Başkanı Gülizar Yavaş da, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile karbon kaçağının önlenmesinin ve Avrupa üretici sektörlerinin rekabet gücünün korunmasının amaçlandığını dile getirerek, AB’deki ithalatçıların sertifika alacaklarını, Türkiye gibi diğer ülkelerdeki ihracatçıların sertifika alma zorunluluğu olmadığını ancak, emisyon bilgilerinin ithalatçılar tarafından istenerek, tercih sebebi olabileceğini sözlerine ekledi.

TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün ise, karbon ayak izi hesaplaması ile ilgili bilgiler verdi. Karbon ayak izinin herhangi bir ürüne ya da hizmete özel olarak hesaplanabileceğini aktaran Ergün, kurum ve kuruluşların tüm faaliyetleri için de hesaplama yapabileceklerini bildirdi.

Sürdürülebilir finansmana dikkat çekildi

Avrupa Birliği Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı A. Hakan Atik’in moderatörlüğünü yaptığı “Yeşil Finansman, Yatırım ve Sürdürülebilirlik” konulu 2. oturumda da, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. Direktörü H. Dora Üreten, Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Yıldırım Gündüç sunumlarını gerçekleştirdi.

Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Yıldırım Gündüç, Avrupa Birliği tarafından başlatılan Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu II Proje Çağrısı, Erasmus Programları ile ilgili bilgiler verdi.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. Direktörü H. Dora Üreten ise, sürdürülebilir finans ile ilgili bilgiler verdi. Sürdürülebilir finansın faydalarını anlatan Üreten, yeşil tahvillerin olumlu imaj oluşturduğunu, yeni yatırımcıları çekebildiğine vurgu yaptı.

Zirvenin sonunda, Kayahan Hidrolik CEO’su Sevda Kayhan Yılmaz da iyi uygulama örneği olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.  

 

Resimler